A tánc világnapját április 29-én ünnepeljük. Miért fontos, hogy megemlékezzünk róla és kik most éppen a hazai sztárok a kortárs és musical tánc területén? Olvasson tovább és megtudhatja.

A nemzetközi táncnapot Jean-Georges Noverre születésnapjára tűzték ki, akit a balett nagyapjaként tartanak számon. 1983 óta „üljük” meg ezt az ünnepet. A francia koreográfus alapjaiban változtatta meg a balettet, nem csoda tehát, ha ilyen kitüntetésben részesült személye és születésének dátuma.

A tánc világnapján mindennemű művészi mozgásformát ünneplünk, mostani összeállításunkban mégis a kortárs és a musical tánc nagyjait gyűjtöttük össze. Megtudhatja, mit is tettek le az asztalra az évek során és miért is méltóak mindannyiunk csodálatára.

Frenák Pál társulat

Rendkívüli családi hátterének – is – köszönhető az egyik ma is élő legnagyobb magyar koreográfus indíttatása. Frenák Pál szülei süketnémák voltak, édesapja halálát követően árva maradt és az állami gondozás vette szárnyai alá. A mozgás volt az egyetlen olyan önkifejezési mód számára a jelbeszéden kívül, melyben igazán ki tudta élni magát.

Társulatát Franciaországba költözését követően alapította, francia feleéségének köszönhetően pedig bejáratos volt a francia kortárs művészek különleges világába.

Magyarországra visszatérvén sem adot lejjebb lendületéből, és a mai napig sorra rendezi sikeresebbnél sikeresebb darabjait. InTime, Trick & Tracks, Lutte – csak néhány azok közül a darabok közül, melyekkel nemzeközi téren is hatalmas sikert aratott.

Hód Adrienn, alias Hodworks

Hód Adrienn darabjai nem a prűd nézőközönségnek szólnak. Bár a kortárs tánc nem szégyenlős, ha meztelenségről van szó, a Hodworks új dimenziót nyitott ebben a tekintetben – is. A koreográfus saját bevallása szerint nem kíván provokálni a ruhátlanság bőkezű alkalmazásával, mégis nem kevesen vannak, akik megdöbbenve jönnek ki egy –egy előadás után.

E sorok írója sem kivétel!

A Sunday című darab megtekintése után nem kevés időbe telt, mire sikerült felocsúdni a hölgy és férfi táncosok meztelenségének egyaránt nagymértékű megjelenítésének okán.

Madách Tánciskola

Na de hogy jön ide egy tánciskola? Rövid összeállításunk apropója, hogy bemutassuk a magyar táncélet meghatározó alakjait, társulatait, a nagy újítókat és a legjobb táncosokat képző műhelyeket. A Madách Tánciskola alapítója, Sárközi Gyula időben észrevette, hogy szükség van egy olyan hiánypótló képzési helyre, ahol a színházak darabjai számára elengedhetelten musical táncosokat képeznek. Így született meg a tánciskola ötlete, mely alapítása óta töretlen sikerek örvend a tánc iránt elhivatott fiatalok körében.

Az iskola sajátossága, hogy a tánc oktatásán kívűl a „hagyományos” tárgyakat is oktatják a párhuzamos képzés keretében, így teljes értékű oktatást kapnak a diákok. És még dugó sincs a környéken, könnyen odajuthat!

Számtalan fellépés, köztük a Megasztárban előadott háttértánc és flashmobok jelzik a tánciskola energiáját.

Cikkünk záró akkordjaként csak köszönetet tudunk mondani kiváló táncművészeinknek és az őket képző táncműhelyeknek. Reméljük még sokáig élvezhetjük munkájuk gyümölcsét!