A Kétfarkú Kutyapárt, korábbi nevén Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a magyar közélet egyik üde színfoltja. Egy szegedi grafikus, Kovács Gergely alapította. 2018 – ban esélyesek a választáson való indulásra is, cikkünk megjelenésének időpontjában még küzdenek a megfelelő számú aláírás megszerzéséért.

A párt saját bevallása szerint az egyetlen komolyan vehető párt. Működésük lényege, hogy a korrupt politikai elit elé görbe tükröt tartva rámutassanak annak visszás működésére.

Milyen eszközöket használ a Kétfarkú Kutyapárt?

A pártalapító grafikusi mivoltát nem meghazudtolóan a párt főleg vizuális elemekkel dolgozik. Az utcai művészet – angol nevén street art – eszköztárát használják fel. Stencilek, saját humoros programjukat hirdető plakátok, mások plakátjainak vicces módosítása.

A törött járdákat négy színnel kifestő passzivisták – lásd lejjebb – szintén a párt jól látható tevékenységei közé tartoznak.

A választások közeledtével jóval aktívabbá válik, felvonulásokat is szervez a párt.

De mit is hirdet a Kétfarkú Kutyapárt?

A párt programja

Viccpárt mivoltát nem meghazudtoló programpontokat választott a párt.

Alapvető ígéreteik közé tartozik az “Örök élet, ingyen sör, adócsökkentés”. Politikai hitvallásuk építőköve “A pénz az szar” és a “Semmit soha”.
További népszerű pontjuk a “Ne kelljen dolgozni, de legyen pénz” illetve a “Visszacsatoljuk Trianont!”.

A “Rózsa Sándor Népi Kampánytékozló Alap” célja a támogatóktól érkezett felajánlások minél haszontalanabb elköltése. Nyílt pályázás keretében várja a párt a legtalálékonyabb ötleteket.

A 2014-es választások előtt az ismert humorista, Mogács Dániel is megjelent mint a párt erzsébetvárosi jelöltje és jól megtáncoltatta a műsorvezetőt. Bár ez nem volt hivatalos, hiszen szimpatizánsként és a párt humorosságát meglovagolva lépett fel, a párt nem ellenezte azt.

Hírhedtté vált TV-interjújában, ahol Kálmán Olga faggatta az áljelöltet, szintén megannyi programpont napvilágra került. Az “Erzsébetváros az Erzsébeteké” csak a bemelegítés volt. A jónőfelfogógát szintén egy meglepő pontnak számított, bát a párt ismeretében talán mégsem. Mogács akkori elmondása szerint “100%-os a nyerés”.

Ez az interjú tökéletesen  illeszkedett Mogács akkori kitalált karakteréhez, Dr. Mogácshoz. Utóbbi célja nagyon hasonló volt a Kétfarkú Kutyapártéhoz. Youtube-os csatornáján sorra jelentek meg a politikusakadémia epizódjai, melyben kezdő korrupt politikusokat látott el hasznos tanácsokkal. Ezekben többek között a hazugság , a hamis imázsépítés, az üres ígérgetés fortélyait és sok más hasonló humoros tanácsot osztott meg.

Civil passzivitás

A párt honlapján is kiemeli, hogy nem aktivistákkal, hanem passzivistákkal dolgozik. Önkéntes munkásokról van szó, akik szemétszedési akciókkal, törött járdák kifestésével, buszmegállók felújításával, gerillakertészkedéssel és sok más hasonló, jellemzően hasznos civil tevékenységet végeznek.

A nagy kérdés: elveszik-e a szavazat, ha azt a Kétfarkú Kutyapárt kapja

Komolyra fordítva a szót, ez az a kérdés, ami sokakat foglalkoztat a párt kapcsán. Szerkesztőségünk nem kíván állást foglalni egyik vélemény mellet sem, csupán ismertetjük azokat.

Az ellentábor véleménye szerint a Fidesz kétharmados többségének elkerülése érdekében szükséges az ellenzéki pártok összefogása, ezzel akadályozható meg, hogy a szavazatok elaprózódjanak a végül esetleg parlamentbe be sem jutó mikropártok között. A Kétfarkú Kutyapárt szavazói tehát mindössze annyit érnek el vicceskedésükkel, hogy feleslegesen ellopják a szavazatokat az “igazi” ellenzéki pártoktól.

A szimpatizánsok fő érve szerint a lassan mikropártnak számító és egyes becslések szerint a bejutási küszöb eléréséért küzdő MSZP és egyéb kisebb pártokra leadott szavazatok szintén haszontalanok. A társadalom kiábrándultságát figyelembe véve még azt sem tartják lehetetlennek, hogy 2018-ban – amennyiben elnyerik a jogot az indulásra – a kétfarkú kutyák szemmel látható mennyiségű szavazatot is összegyűjtsenek.

Önnek mi a véleménye? Haszontalan a Kétfarkú Kutyapárt indulása a választáson? Szereti őket vagy utálja? Ossza meg velünk hozzászólásában!