Ha Ön is azok közé tartozik, akik akár napi több órát is az autóban töltenek, van egy jó hírünk. Csökkentse ezt az időt és tegye színesebbé napját. Hogyan? Cikkünkből kiderül.

A nyüzsgő városok, köztük Budapest egyik jellegzetessége a rengeteg autó. Főleg a külsőbb kerületekben lakók szélsőségesen sok időt töltenek az ingázással. Számtalan felmérés próbálta már megbecsülni, mekkora kárát is látják a nemzetgazdaságok az így elvesztegetett időnek. Ugyan a becslések megoszlanak, tetemes összegről van szó.

Önt valószínűleg nem a gazdaságra gyakorolt hatás érdekli, hanem sokkal inkább az, hogyan rövidíthetné le ezt az időt és tölthetné el hasznosabban.

Következő néhány tippünk ebben segít!

Waze

A Waze egy mobiltelefonokra kifejlesztett navigációs program. Rengeteg hasznos funkciója van. Jelzi például a sebességhatárokat illetve ha túllépjük azokat, a rendőri ellenőrzéseket, az úton várható veszélyeket. Közösségi szerkesztésű, azaz az előbbi eseményeket az app használói jelentik be a programon keresztül.

A fő előnye azonban a dugók észlelése és elkerülése. Ön betáplálja a kezdőpontot és a célt. A programot használók adatait és bejelentéseit használva az alkalmazás megtervezi az utazási idő szempontjából megfelelő útvonalat – azaz a leggyorsabbat. Jellemzően jól működik a program, csak néha próbál nagyforgalmú kereszteződésekben balra kanyarodva vezetni, amely időrabló.

A program mobilinternetet igényel, erre mindenképp nevezzen be, mielőtt elkezdené használni.

Bicikli

Kis távon bizonyulhat rendkívűl hasznosnak. Köszöbölje ki a dugókat és a tömegközlekedés várakozási ablakait. Pattanjon bicajra, mellyel az időspórolás mellett egészségéért is sokat tehet.

Nem is feltétlenül érdemes saját drótszamárral rendelkeznie. A Mol Bubi közösségi kerékpáros szolgáltatása révén Budapest rengeteg pontján pattanhat nyeregbe, célját elérve pedig az ahhoz közel eső egyik gyűjtőponton hagyhatja a kerékpárt.

Tömegközlekedés

Sok útvonal esetén időt nyerhet, ha a tömegközlekedsét veszi igénybe. Legyen szó metróról, villamosról, troliról vagy buszról, érdemes számolnia ezzel a lehetősségel is.

A Google útvonaltervezőjével össze is tudja hasonlítani a különböző közlekedési eszközök esetében szükséges időt, így a leggyorsabbat választhatja ki.

+1: egyen egészségesebben és türelmesebb lesz a tumultusban

Ép testben ép lélek, régi igaszság.

Reméljük cikkünk révén hasznos tudnivalókhoz jutott és a jövőben több időt tölthet az Önnek kedves elfoglaltságokkal.