Ön is retteg, amint csak eszébe jut a fogorvosa? Legszívesebben felsikítana, amint meghallja a fúró éles hangját? Megmutatjuk, hogyan féljen kevésbé!

Sokan nem szívesen járunk fogorvoshoz. Nem, ez rossz kifejezés. A hideg veríték csorog a hátunkon jellemzően, amint szóba kerül a téma. Az sem segít, hogy a kollégák, barátok és családtagok szívesen beszámolnak róla, milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül, illetve mennyire nehéz és egyedi eset is volt az övék.

Van-e alapja ezeknek a félelmeknek? Ha némelyik jogosnak is mondható, hogyan lehet úrrá rajtuk?

Nem fog fájni – ez most valami vicc?

Vitathatalanul a fogorvos kapcsán felmerülő fő félelem. Fogszuvasodás esetén a fúrás az első művelet. Ezt egy vízsugaras fúróval végzik, melynek hangja sokakban legrosszabb rémálmaikat idézi fel. Ilyenkor a fogban lévő ideget megközelíti az eszköz, ez fájdalmat okozhat. Ezt követi a tömés, mely jellemzően soha nem jár fájdalommal.

Van-e alapja félelmének? A fenti lépések közül kihagytuk a legelső kettőt: először egy érzéstelenítőt tartalmazó vattával megkeni a fogorvos azt a területet, ahova aztán beszúrja az érzéstelenítő injekciót.

Tehát mielőtt megszúrna a fogorvos az érzéstelenítőt tartalmazó szurival, már érzéstelítőt ad. Kívánhatnánk-e többet? Vagy inkább úgy fogalmazunk: szükségünk van-e ennél többre?

A válasz az, hogy jellemzően nem! A dupla érzéstelenítést követően a fog fúrásakor semmi, vagy csak minimális fájdalom tapasztalható. Nem mondjuk azt – és most szerkesztőségúnk több tagja is elismerően bólogat – hogy a fogorvosnál tett látogatás egy csokitorta elfogyasztásához fogható élmény. Ennek az ellentéte sem igaz rá azonban. Megfelelően érzéstelenítve szinte semmit nem fog érezni a kezelés időtartama alatt. Pár perc elteltével csak egy zsibbasztó, tompa érzés tapasztalható.

Ha az érzéstelenítő hatása elmúlik, és fájdalmai lennének, választhat az ezerféle fájdalomcsillapító közül, melyek között sok a vénymentes.

Néhány speciális esettől eltekintve tehát minimális, vagy semmilyen fájdalommal nem kell számolnia.
Szóval mire az a nagy rettegés?

Sokba fog kerülni

A fizikiai fájdalmon kívűl a pénztárcánk is sajog egy fogorvosi látogatást követően. Hiszen sokba kerül ez a szolgáltatás, ezért gazdag mindegyik fogorvos.

Vagy mégsem?

Ha rendszeresen mossa és ápolja fogait, azok meghálálják a gondoskodást és segítenek pénztárcájának.

Másik tanácsunk, hogy foglaljon le egy időpontot fél-egy évre előre, ellenőrzés céljából. Ha időben rendbe van téve például egy szuvas fog, sokkal tovább, akár egész életében megtarthatja fogait. Jól hangzik, ugye?

Szóval ne féljen feleslegesen, szorítunk!